İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trabzon’un kurtuluşunun 98. Yılı Sakarya’da kutlandı

Sakarya Trabzonlular Derneği; Trabzon Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 98. Yıldönümü nedeniyle, dernek hizmet binasında bir konferans düzenledi.

Levent CANDAN – SAKARYA Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği; her yıl olduğu gibi bu yılda Trabzon Düşman İşgalinden Kurtuluşu nedeniyle konferans gerçekleştirdi. Trabzon’un kurtuluşunun 98. Yıldönümü nedeniyle dernek hizmet binasında gerçekleşen kutlama programına; İstanbul Osmanlı arşivinde araştırmacı olarak çalışan Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Dr. Mustafa Küçük konuşmacı olarak katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Sakarya Trabzonlular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Öztürk; Sakarya’da yaşayan Trabzonlular olarak memleketlerinin 98. Yıldönümü kutladıklarını, bu yolda hayatlarını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet diledi. Başkan Öztürk bu vesileyle son günlerde artan Terör olaylarını da sert bir dille eleştirerek, ülkenin bütünlüğünü kimsenin bozmaya hakkı olmadığını ve bozamayacağını dile getirerek, şehitlere rahmet yaralılara da şifalar diledi. Ardından Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu ise Trabzon’un kurtuluşu ile ilgili dernekte düzenlenen 5. konferans olduğunu ifade etti.

Birinci meclisin önemi ve Ali Şükrü Bey’in öldürülmesi

Milli mücadelede Trabzon’un stratejik öneminden dolayı Ruslar tarafından 1916 yılında işgal edildiğini, 24 Şubat 1918 tarihine Ruslardan geri alındığını söyleyen Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Dr. Mustafa Küçük ise konuşmasında; birinci meclis hakkında bilgiler vererek birinci meclis; kurtuluş savaşını yönettiği, yeni yasalar çıkardığı, ilk mecliste azınlık milletvekilleri olmadığını, Türk adını taşıyan ilk meclis olduğu,Yeni Türk Devlet’ini yasal olarak kuran bir meclis olduğundan, “Kurucusu Meclis” özelliğini taşıttığını dile getirdi. Küçük, birinci meclisin ilklerin yaşandığı bir meclis olduğunu milli iradenin temsil edildiği ve halkın egemenliğini temsil ettiğini ifade etti. Dr. Mustafa Küçük konuşmasının son bölümünde ise Trabzon Mebusu olan Ali Şükrü Beyin ölümüyle ilgili bazı bilgiler verdi.1923’te siyasî bir cinayete kurban giden Ali Şükrü Bey’in öldürülmesinin perde arkasında kimlerin olduğunu ve öldürülme olayını Topal Osman’ın yaptırdığını söyledi.

Küçük; “Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey 1. TBMM’de Mustafa Kemal’e yaptığı sert eleştirilerle tanınmıştı. 1923’te siyasî bir cinayete kurban giden Ali Şükrü Bey’in öldürülmesinin perde arkasında Topal Osman’ın olduğu anlaşılınca yakalanması için Mustafa Kemal emir vermişti. Teslim olmayınca çatışmada ölmüştür” dedi. Konferansın ardından, İstanbul’dan gelen emekli TRT Sanatçısı Hüseyin Demircioğlu sesi kemençesiyle hemşerilerine kısa bir türkü ziyafeti verdi. Dernek Başkanı Yılmaz Öztürk, konferansından dolayı Dr. Mustafa Küçük’e bir plaket taktım etti.