İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin en büyük tarih sempozyumunda geri sayım başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, 25-27 Mart tarihlerinde kapılarını tarihin koridorlarına açacak. Osmanlı’nın kuruluşunda mihenk taşları arasında yer alan Kocaeli, tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkıyor, kurucu beylerin izinden gidiyor. Gazi Akçakoca ve Karamürsel Bey’in ardından Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisi olan Rumeli fatihi Süleyman Paşa; tarihi kişiliği, yöneticiliği ve eserleriyle ele alınacak.

KOCAELİ’NİN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ
Asırlar boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Kocaeli, tarihi ve kültürel birikimiyle Türkiye’ye rehberlik ediyor. Antik çağlardan bu yana yerleşik düzenin merkezi olan Kocaeli, Osmanlı Devleti’nin de ilk fethettiği yerler arasında yer alıyor. Tarihi açıdan önemli birçok gelişmeye sahne olan Kocaeli bölgesinin tarihi ve kültürel zenginliğinin araştırılması; günümüzün ekonomik ve sosyolojik çalışmalarına da katkı sağlayacak. Sempozyumda sunulacak bildiriler, alanında önemli araştırmacılarının Kocaeli ve çevresi hakkında yapacakları çalışmalar ve sunacakları tebliğler önemli bir birikimin sağlanmasına katkı sunacak.

İLK İKİ SEMPOZYUM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
2-4 Mayıs 2014 tarihinde düzenlediğimiz “Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-I” ve 3-5 Nisan 2015 tarihinde düzenlediğimiz “Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II” büyük ilgi ve beğeni gördü. Bu yıl 25-27 Mart tarihlerinde düzenlenecek Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, Kocaeli’nin en eski çağlardan günümüze kadar tarihi ve fiziki coğrafyası, arkeolojisi, eskiçağ, ortaçağ, yeniçağ, yakınçağ ve Cumhuriyet dönemlerindeki durumu ve gelişimi, toplumsal ve ekonomik yapısı, eğitim ve basın, bilimsel normlar çerçevesinde ve bilimsel tebliğler halinde ortaya konulacak.

NEDEN GAZİ SÜLEYMAN PAŞA?
Gazi Süleyman Paşa(1316-1357), Orhan Gazi’nin büyük oğludur. Kocaeli’nin ilk Osmanlı Yöneticisidir. (1337-1345) Rumeli Fatihi olarak bilinir. Avrupa’ya ilk çıkan Osmanlı Beyi’dir. Zamansız ölümü olmasa idi, üçüncü padişah olarak Osmanlı’yı yönetecekti. Merkezi İzmit olmak üzere Üsküdar’dan Beypazarı’na kadar olan bölgeyi yönetmiştir. Bu dönemde Orhan Gazi devlet işlerindeki ağırlıklı yükü Süleyman Paşa’ya vermiştir. İzmit’te cami(bugünkü adıyla Orhan Camii), hamam ve medrese yaptırmıştır.

KOCAELİ’NİN TARİH KÜLLİYATI OLUŞUYOR
Geride bıraktığımız her iki sempozyumun ardından yapılan çalışmalar ve tebliğlerden hazırlanan sempozyum kitapları, Kocaeli tarihi açısından çok önemli bir külliyatın oluşmasına yol açtı. Bu yıl düzenlenecek Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’ndaki tebliğ ve çalışmalar da kitaplaşarak külliyattaki yerini alacak.

250 AKADEMİSYEN, 210 TEBLİĞ
Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olan Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda Türkiye ve dünyanın saygın üniversitelerinden 250 akademisyen 3 gün süreyle 210 tebliğ yayınlayacak. Sempozyum boyunca 6 ayrı salonda 42 oturum düzenlenecek.

80 ÜNİVERSİTEDE, 19 YABANCI ÜLKE
Aralarında Çin, Bulgaristan, Arnavutluk, Hollanda, Ukrayna, Cezayir, Kırgızistan, Yunanistan gibi ülkelerin de yer aldığı 19 ülkeden yabancı akademisyenler de sempozyumda yer alacak. 80 üniversiteden 70 profesör, 43 doçent, öğretim üyesi ve araştırmacıların yer aldığı 250 akademisyen, 3 gün boyunca Kocaeli tarihine yeni bir ışık yakacak.

BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ BOLAYIR’DA
Öte yandan Beypazarı’ndan Üsküdar’a kadar 1337-1345 tarihleri arasında bölgeyi İzmit’ten yöneten Gazi Süleyman Paşa’nın kabri Çanakkale Bolayır’da bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi bakıma ihtiyacı olan bu mezar ve çevresini Bölge Koruma Kurulu’ndan alınan izin doğrultusunda düzenleme çalışmalarına başladı. 25-27 Mart tarihleri arasında düzenlenecek olan “Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sermpozyumu-III” kapsamında 22 Mart 2016 Salı günü saat 14.00’te Bolayır’da Gazi Süleyman Paşa’nın kabrinde bir anma etkinliği gerçekleştirecek.