İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam ’Türkiye’nin Kaderi’ adlı kitabın imza günü OSM’de gerçekleşti

’Türkiye’nin Kaderi’ adlı kitabın imza günü OSM’de gerçekleşti

927
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sakarya Büyükşehir Kültür Sanat Etkinlikleri Yazar Celal Fedai’nin ‘Türkiye’nin Kaderi’ adlı kitabının söyleşi ve imza günü programı ile devam etti.

Yazar Celal Fedai, kaleme aldığı ‘Türkiye’nin Kaderi’ isimli eseriyle ilgili ilk olarak Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde öğrencilerle bir araya geldikten sonra Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) kültür sanat dostlarına seslendi.

Yazar Celal Fedai, “Biz tarihi kaderimizi Selçuklular ve Osmanlılarla birlikte ele alırız. Türkiye’de farklı düşünen herkes bir noktada Türkiye’nin tarihi bir mecburiyeti olduğu gerçeğini kabullenmelidir. Tabii ülkemizde bunu kabul etmeyen bazı kesimlerin olduğunu biliyoruz. Diğer ülkelerde böyle değildir, İngiltere’de laikler de muhafazakarlar da ülkelerinin kaderi için bir araya gelir ve İngiltere’den yana pozisyon alırlar. Türkiye zor durumdayken sırt çeviren, ülkesinden yana pozisyon almayan bir kesimle karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi.

Celal Fedai, “Bizim tarihi kaderimizle bağımız kopuk cereyan ediyor. Bunun çok farkında olmayı istemiyoruz işin aslında. Bunu izah etmek için “Türkiye’nin Kaderi” kitabımda çeşitli başlıklarla bu meseleyi açmaya çalıştım. Türkiye’nin tarihi kaderini fark etmesi için birtakım entelektüellerin çabası yeterli olmuyor. Cemil Meriç bu mücadeleyi verdi fakat tek başına ne kadarını yapabildi? İşte bu yüzden bunun bir entelijansiya mücadelesi olduğunu düşünüyorum; yani aynı yöne bakan entelektüellerin aynı idealler çerçevesinde bir araya gelmesi gerekiyor. Bu insanlar farklı alanlarda çalışabilir ama bir ide için çaba harcarlar. Türkiye’de entelektüeller bazı patolojik hastalıklar türetiyorlar ve bu isimleri takip edenler bu hastalığı çoğaltıyor. Bu bir entelijansiya kurmanın önünü kapatıyor” diye konuştu.

Her şeyden önce bir kültür mücadelesi verilmesi gerektiğini ifade eden Fedai, “Her şeyden önce bir kültür mücadelesi vermemiz gerektiğini sıkça dile getiriyorum. Kitapta Ruslar ve Amerikalıların nasıl bir kültür iradesi sergilediğini ifade ettim. Tüm mesele burada, bu devletler kültür iradesine sahipler, biz hala bir kültür politikası üzerine ilerlemeye çalışıyoruz. Her siyasi dönemde kültür politikaları değişime uğruyor. Bu yüzden bizim de kurmamız gereken bir kültür iradesi olduğu inancındayım. Dünyayı bu kültür iradesinden okumalıyız. Tarihi kaderimize dönmeliyiz, tek reçetemiz bu. Bunun için kültürü, eğitimi, medyayı ve nice başlığı geniş çerçevelerde tartışmalı, yeni reçeteler sunmalıyız” şeklinde konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *