İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam Uluslararası festivalde bir Balıkesirli

Uluslararası festivalde bir Balıkesirli

Balıkesir T.C. Ziraat Bankası Güzel Sanatlar Lisesi Müzik bölümü 12 sınıf öğrencilerinden Yamaç Efe Decedeli, bu yıl 17.si düzenlenen Gümüşlük Müzik Festivali kapsamındaki Gümüşlük Festival Akademisi Piyano Masterclass’ına katıldı. Devlet sanatçısı Gülsin Onay, Fransız piyanist Jean Marc Luisada ve Gökhan Aybulus gibi dünyaca tanınan ustalardan ders alan gençler festivalin son günü olan 30 Ağustos'ta müthiş bir konser verdi. Hocalarından ve izleyicilerden tam not alan gençlerin arasında Romantik dönem Alman bestecisi Gustav Lange’ın Blumenlied adlı eserini çalan Yamaç Efe Decedeli de vardı.

“Kumda” temalı Gümüşlük Festival Akademisi piyano konserinde sosyal mesafe kurallarına uygun olarak bu yıl izleyiciler Toprak ev dışında oturdu ve bahçede yer alan büyük ekranda (içeride çalan) genç piyanistleri izledi. Müthiş gençlerimiz ile harika bir konser oldu. Pazar günü bu müzik şölenini sunan genç yetenekler : Bensu Dumanlı, Bilge Gurer, Can Saraç, Damla Ece Karataş, Deniz Besim, Elif Naz Erdoğan, İlyun Bürkev, İrem Su Erdoğan, Melis Pınar ve Yamaç Efe Decedeli.

Ayrıca Festivalde bir birinden önemli etkinlikler yapıldı. Toprak evde gerçekleşen duygu dolu sergi açılışının ardından festival izleyicileri, yönetmen Batu Akyol'un “Türkiye’de Caz” adlı belgeselinin ücretsiz gösterimi için “Yeşil Perde - Suda“ alanına taşındı. Seyirci, Türkiye'de cazın tarihini ve evrimini büyük ekranda dalgaların sesi ve havlayan birkaç Gümüşlük köpeği eşliğinde izledi.

Türkiyede bir ilk!

Festivalde enerjisini güneşten üreten jeneratör Türkiye’de ilk kez kullanıldı. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bu açıdan da çevreye duyarlı bir festival olma özelliği taşıyor.

“Güneşin enerjisini bu sefer Türkiye'nin en parlak genç yeteneklerini sergilemek için kullanıyoruz!” sloganını benimseyen festival her kesimin takdirini topladı.

Çocukları unutmadılar

Festival sahili bazı geceler çocuk sesleriyle doldu. Gümüşlük’ten ve komşu köy Peksimet’ten çocuklar, usta yönetmen Hayao Miyazaki’nin Küçük Deniz Kızı Ponyo animasyonunu izleyip, patlamış mısırlarını yerken, minderlerde keyifli bir akşam geçirdiler.

17. Uluslararası Gümüşlük Film Festivali’nde her akşam “Yeşil Perde - Suda” film gösterimleri yapıldı.

Yine burada da gündüzleri güneşten alınan enerji akşamları kültürel etkinliklerde kullanıldı.

Geceler film ve konserlerle doldu ama perde arkasında ve gün içinde piyano ustalık sınıfı çalışmalarına devam etti. 18 Ağustos'tan bu yana 11 yetenekli genç piyano öğrencisi piyano ustalarıyla birlikte öğrendiler ve çaldılar. GFA piyano masterclass'ı Gökhan Aybulus ile başladı ve Gülsin Onay ile devam etti. Pandemi nedeniyle açılış konseri sanatçısı Michail Lifits ilk uçuşunda Almanya'ya dönemedi. Piyano öğrencileri için Gümüşlük'te fazladan bir gün geçirdi ve geçen hafta perşembe günü dört mutlu öğrenci onunla çalışma fırsatı buldu. Daha sonra çalışmalarına Fransız piyanist Jean Marc Luisada ile devam ettiler. 12 gün süre masterclass öğrencilerin muhteşem konseri ve sertifikalarını almalarıyla son buldu.

Uluslararası müzik camiasınının da takdirini toplayan başarılı piyanistler Gülsin Onay ve Eren Levendoğlu’nun mimarlığını yaptığı festival 17 Eylül’e kadar devam edecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *