İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Yaşam Yazar Sibel Öz bilinmeyenleri ile Adile Naşit’i anlattı

Yazar Sibel Öz bilinmeyenleri ile Adile Naşit’i anlattı

Nilüfer Belediyesi’nin Edebiyat Müzesi’nde düzenlediği Nadir İşler söyleşilerinde Yeşilçam’ın unutulmaz ismi Adile Naşit konuşuldu. “Oyuncu - Yeşilçam Yıldız Sisteminde Bir Anti-Yıldız: Adile Naşit” kitabının yazarı Sibel Öz, sanatçı Adile Naşit’in hikayesini ve sanat hayatını anlatırken yakın tarihe de  ışık tuttu.

BURSA - Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, düzenlediği Nadir İşler söyleşilerinde değerli isimleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Şimdiye kadar Enis Batur, Gündüz Vassaf ve Saadet Özen’in konuk olduğu ve pandemi nedeniyle çevrim içi düzenlenen söyleşi ilk defa yüzyüze gerçekleşti.

Misi’de bulunan Edebiyat Müzesi’nde düzenlenen söyleşide bu defa yazar ve editör Sibel Öz katılarak Türk tiyatrosu ve sinemasının unutulmaz ismi Adile Naşit’i anlattı.

 “Oyuncu - Yeşilçam Yıldız Sisteminde Bir Anti-Yıldız: Adile Naşit” isimli kitabın yazarı Sibel Öz, rol aldığı onlarca sinema filminde ve tiyatro oyununda, kendisi ile özdeşleşen karakterler ile herkes tarafından sevilen bir isim olan Adile Naşit’in bilinmeyenlerini anlatırken, Adile Naşit’in ailesinin ve kendisinin hikâyesini dönemsel bağlamları da göz önünde tutarak ele aldı.

Herkesin gönlünde taht kuran Adile Naşit’in hayatından ilginç detayları paylaşan Sibel Öz, sanatçının  yaşadığı dönemdeki politik ve kültürel ortamı, Yeşilçam’ı, tiyatroyu ve ailesini anlattı. Adile Naşit’in babasının tiyatronun efsane isimlerinden tuluatçı “Komik-i Şehir” Naşit Bey, annesinin kantocu Amelya Hanım, büyükannesinin kantocu “Küçük Verjin”, dedesinin kemani Yorgi efendi, dayılarının  tuluatçı-düettocu Niko ve kemani Andre, kardeşinin tiyatro-sinema oyuncusu Selim olduğunu anlatan Sibel Öz, “Adile Naşit  kanında oyunculuk olan bir sahne sevdalısı.  Oyuncu, dış görünüşüyle klasik “yıldız” standartlarına taban tabana zıt sayılsa da oyunculuğuyla, sahneye, rollere hâkimiyetiyle, duruşuyla yıldızlaştı” dedi.

Adile Naşit’i anti yıldız olarak tanımlayan Sibel Öz, “O yıllarda yıldız bir kadınsa arzu nesnesi olması gerektiği yönünde genel bir kanı  vardı. Yıldızların balık etli olması makbulken, Adile Naşit’in fiziği  sorun oluyor. Ama Adile Naşit yeteneğiyle öne çıkıyor ve tiyatroda hızla yükseliyor. Sonra da sinemaya geçiyor” diye konuştu. 

Adile Naşit’in yan rol oynarken başrol olduğunu söyleyen Sibel Öz, sanatçının rolleriyle hiç mesafesinin olmadığını anlattı. Öz, “Adile Naşit’in rollerinde  sergilediği insanlık meselesi gerçek yaşamıyla örtüşüyor” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *