İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel AİBÜ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu Ağırladı

AİBÜ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu Ağırladı

422
GÖSTERİM
4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) katıldığı konferansta, “Anayasa değişikliğiyle hem cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini hem de demokrasiyi güçlendiriyoruz” dedi.

BOLU
Mevlüt Çavuşoğlu, AİBÜ Üniversiteli Akil Öğrenciler Topluluğu’nun (ÜNİAK) İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda düzenlediği “Buyrun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Tartışalım” konferansında öğrencilerle bir araya gelerek yeni sistemi anlattı ve sistemle ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Konferansı, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayrettin Öztürk ve Prof. Dr. Erol Ayaz, Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay ile akademisyenler ve öğrenciler izledi. Çavuşoğlu salona, alkışlar ve sloganlar eşliğinde girdi.

Demokrasilerde farklı sistemlerin olabileceğini ABD ve Avrupa ülkelerinden örnekler vererek anlatan Çavuşoğlu, “Esasen sistemin ne olduğu önemli değil, önemli olan o ülkenin istikrar içinde olması. Bir ülkede demokrasi sandıkta başlar. Demokrasilerde önemli olan güçler ayrılığıdır. Yasama, yürütme ve yargı arasında güçler ayrılığının net olması lazımdır. Denetleme ve hesap verme olmalıdır. Bir de hukukun üstünlüğü olması gereklidir. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı net bir şekilde tesis edilmelidir.” dedi.

“Ak Parti İktidarında Kriz Yok Diye Yarını Düşünmeyecek miyiz?”

“Ülkemizde şu anda hem cumhurbaşkanlığı hem başbakanlık sistemi var” diyen Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanını da başbakanı da halk seçiyor ve yetkileri aynı. Bu durum, uyumsuz cumhurbaşkanı ve başbakan olduğu zaman krize dönüşmez mi? Dönüşür. Ak Parti iktidarında 15 senedir kriz yok diye, her şeyin üstesinden geliyoruz diye yarını düşünmeyecek miyiz?” diye konuştu.

Parlamenter sistemin işlevsel olabilmesi için vatandaşın yine bir referandumla cumhurbaşkanı seçme yetkisini tekrar meclise vermesi gerektiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanının sembolik olması ve şu anda anayasadaki yetkiler dahil tüm yetkilerini yine yürütmenin başındaki başbakana vermesi lazım. Bu salonda cumhurbaşkanı seçme yetkisini tekrar meclise vermek istiyorum diyen var mı? Bunu yapamıyorsak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getirmek durumundayız. Yeni sistemde millet kimi istiyorsa o ülkeyi yönetecektir. Halkımız doğrudan en az yüzde 50 + 1’le cumhurbaşkanını seçip ona hükümeti kur diyecek.” şeklinde konuştu.

“Koalisyonlar Türkiye’yi Felakete Götürdü”

1994 ve 2001 krizleri ile cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasındaki sorunlara da değinen Çavuşoğlu, “Yanlış olan sistemin kendisi. Koalisyonlarla mı yolumuza devam edeceğiz. Geçmişte, artık rahmetli olmuş büyüklerimiz Muhsin Yazıcıoğlu’ndan Necmettin Erbakan’a Alparslan Türkeş’ten Turgut Özal ve Süleyman Demirel’e kadar bu liderler neden başkanlık sistemini istedi? Her koalisyon Türkiye’yi felakete götürdü, siyasi ve ekonomik krizlerle sonuçlandı. Her seferinde yüzde 20, yüzde 30 daha fakirleştik. Oysa siyasi ve ekonomik krizlerden kurtulmamızın yolu siyasi istikrardan geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemin eksilerini de ayrıntılarıyla anlatan Çavuşoğlu, özetle “Yeni sistemde yasa tasarılarını sadece milletvekilleri verebilecek. Sistem uzlaşı kültürünü getirecek. Meclis denetim yapacak ve hesap soracak. Yürütmenin başında kim varsa yardımcılarıyla beraber yasamaya, yargıya ve halkımıza hesap verecek. Bunun dışında söylenenler gerçeği yansıtmıyor.” dedi.

Konferansta “Cumhuriyet elden mi gidiyor?” eleştirilerine de yanıt veren Çavuşoğlu, “Cumhuriyet elden gitmiyor ama gümbür gümbür 100’üncü yılına doğru gidiyor.” dedi; cumhurbaşkanının meclisi feshedebilme eleştirilerini ise “Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi şu andaki sistemde tek taraflı var. Ama yeni sistemde cumhurbaşkanı meclisi erken seçime götürebilir. İkinci dönemde ise erken seçime götürürse kendisi aday bile olamaz.” diyerek yanıtladı.

Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Mevlüt Çavuşoğlu, seçilme yaşının 18’e çekilmesiyle ilgili olarak, “Bizim gençlerimize güvenmemiz gerekiyor, siz de kendinize güvenin, yapılacak değişiklikle meclis temsili güçlenecek.” dedi. Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ve ÜNİAK Başkanı Recep Başıbüyük programın sonunda Bakan Çavuşoğlu’na, günün anısına hediye takdiminde bulundu; Çavuşoğlu da Rektör Coşkun’a hediye takdim etti. Bakan Çavuşoğlu daha sonra öğrenciler ve il protokolü ile hatıra fotoğrafı çektirerek Üniversiteden ayrıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *