Sakarya Kent Şurası, Kasım ayı 90’ıncı toplantısını Tuna Tan tesislerinde üyelerin katılımıyla gerçekleştirdi. Kent Şurası’nda üyeler arasında Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve şehir gündemi konuşuldu.
Sakarya Kent Şurası Başkanı Yavuz Deniz, açılış konuşmasına 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak başladı. Kadına yönelik artan şiddetti durdurulması gerekli çalışmanın daha fazla yapılması çağrısında bulundu.
4 bin kadın öldürüldü
Şura Üyesi Tük Kadınlar Birliği Sakarya Şubesi Başkanı Tevhide Yağan, “Şiddet görmüş kadın konusunu konuşmak canımı acıtıyor, ülkemizde kadınlar öldürülüyor çocuklara tecavüz ediliyor. 10 yılda 4 bin kadın öldürüldü. Kadın kendi kimliğin peşine düştü, üretime katıldı. Bu durumda ne oldu; para kimde ise sözde onun oldu. Eskiden erkeğin dediği olur, erkeğin dediği yapılırdı. Artık bu anlayış değişti. Çalışan kadın var, ekonomik kazanımı olan kadın var. Yapılan araştırmada yüzde 99 erkekler ayrılmayı kabullenmiyor. Erkekler, ‘kadın beni bırakmaz’ diye düşünüyor. Olayların en çok nedeni buradan kaynaklanıyor.” diye konuştu.
Şiddet İstatistiği
Şura üyesi ve Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Behiye Çark, ” Tatbikî istatistik bilgilerine göre, en çok dayak yiyen kadın üniversite mezunu, en çok dayak atan erkekte üniversite mezunu. Tatbikî şiddette hayır“ diye konuştu.
Yıların birikmiş mesele
Şuranın kurucu üyesi Nuri Paker “Kadına şiddet Türkiye’nin bir gerçeği. Eğitimle veya öğretimle bir ilgisi yok. Bu olayın doğrudan kültürle alakası var. Kültür, bu senenin ya da geçmiş 10 senenin meselesi değildir. 100 yılın, 200 yılın birikmiş meselesidir ve günümüzde belirli dozlarda ortaya çıkmış bir durumdur. Adapazarı’nın kültürü farklıdır. Hatay ilinin kültürü farklıdır. Bizim kültürümüz bu. Elimizde irmik helvası varsa onu yaparız, un varsa ekmek yaparız. Bir irmik helvasından ekmek yapmayız. Bizim insan malzememiz bu yani. Bunun çarelerini bulmamız lazım. Tatbiki şiddeti kabul etmeyeceğiz ”diye konuştu.
İlde kadın sığınma evi yok
Şuranın Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu “Kadına yönelik şiddetin temelinde ekonomik nedenler yatıyor. ‘Tek kabahatli erkekler mi?’ diye sormak ve her iki taraftan olaya bakmak gerekir. Toplum asabi bir hal aldı. Çocukluların oynayacağı yeşil alanlar azaldı. Okulda verilen ödev yükü çocukları asabi yapıyor. Şehirde yıllardır kadın sığınma evinin olmaması büyük sorun.
Ekonomik kriz var bundan ötürü devletimiz işverenlere birçok kolaylık sağlıyor. İşçi alımı için teşvikler devreye sokuyor. Geçtiğimiz ay belediye, tabela vergisi nedeniyle hacizleri devreye soktu. Bu birçok firmanın sıkıntı yaşamasına neden oldu. Daha sonra bu konu düzeltildi. Haciz kaldırıldı. Bu sıkıntılı günlerde birbirimize destek olmalıyız. Katar ülkesiyle 6 yıl önce 3 milyar dolarlık anlaşma yapılmıştı. Şimdi buna ilave 2 milyar dolarlık bir anlaşma daha yapıldı. Piyasaya taze para girecek. Faiz oranları düşüyor, piyasa bir nebze rahatlayacak diye düşünüyorum. 2020 yılında ekonomik açıdan ülkemizin daha düzlüğe çıkacağına inanıyorum.
Şehrimize 4 tane giriş var. Bu girişlerin çok çirkin bir şekilde görüntüsü var. Bunların bir an evvel düzeltilmesi gerekiyor. Üniversitesi çevresinde öğrencilerin yaşamının düzene sokulması gerekir. Uyuşturucu ve tinerciler konusunda daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Atatürk Bulvar trafiğe kapansın
Yeni Camii’den Karaağaç’a kadar Atatürk Bulvarı’n tek yönü trafiğe kapatılması gerekir. Şehirde yürümek mümkün değil. Yolda araç parkları yoğun. Şehir içine otopark yaptılar. Merkez daha yoğunlaştı. Otoparkın bir merkezin dışına yapılaşması gerekirdi. Şehirde yıkılan binaların her yerinde otoparklar var. Gelişi güzel açık otoparkların düzene sokulması ve ortadan kaldırılması gerekir.
Yetkililere sesleniyorum; Yeni Camii bulvarını trafiğe mutlaka kapatılması gerekir. Deprem müzesi önündeki yolunda trafiğe kapatılması gerekir. Ben SATSO başkanıyken Çark Caddesi’nin kapatılması gerektiğini söylediğimde bana çok tepki gösterilmişti. Bugün Çark Caddesi en yoğun cazibe bölge halini aldı. Atatürk Bulvarı’nın geliş yönü de kapatılırsa, Karaağaç bulvarına kadar Çark Caddesi gibi cazibe merkezi olur.” diye konuştu.
2 Saat 30 dakika süren toplantı.
Şura üyeleri Erdoğan Çamlı Yurt, Cevdet İzmirli, Behlül Bayrak, Şengülay Yurt ve Osman Ürküt, kadına yönelik şiddet konusunda düşüncelerini ifade etiler. Şura üyeleri, örf adet ve eğitim kaynaklı olduğunu ifade ederlerken, en büyük nedeninde ekonomik çıkmazın yarattığı sonuç ve ayrılık etkeninin şiddete getirdiği yapılacak yasal önlemlerin ağırlaştırılması verilecek cezalarda indirim yapılmaması belirtildi.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *