Sakarya Üniversitesi 21 Gün 37 Derece İş Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Dış Ticarette Sahtecilik ve Dolandırıcılık” isimli bir etkinlik düzenlendi.
SAKARYA
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Abdurrahman Özalp konuşmacı olarak katıldı.
Konumuz olan sahtecilik, belgeler üzerinde manipülasyon ve yanıltıcı bilgilerle sunulmasıdır diyen Özalp, “Gerçek bir sahtekar sizi bir şey yapmanız için zorlamaz, sizi kendiliğinizden suç ortağı olmaya teşvik eder. Bir şey çalmaz, biz veririz. Bizi tehtid etmek zorunda kalmaz, hikâyeyi biz kendi ellerimizle destekleriz. Biri bizi zorladığı için değil, kendimiz bunu istediğimiz için inanırız. Böylelikle ne istiyorsa para, ün, güven, meşruluk, destek onlara sunarız ve iş işten geçmeden neler olduğunu fark etmeyiz” dedi.
Uluslararası ticaretin sahtecilik ve dolandırıcılık açısından önemli bir alan olduğunu dile getiren Özalp, “Malı temsil eden belgeler uluslararası ticarette çok önemlidir ve sahteci bu belgeyi bir kere ele geçirdikten sonra bunlar üzerinden istediği gibi faaliyette bulunabilir. Şuana kadar en büyük şansımız ise uluslararası dolandırıcıların ülkemize girmemiş olmasıdır. Fakat son yıllarda bunlarda artış gözlenmeye başladı” diye konuştu.
Özalp, “Akreditif, adı ve tanımlaması nasıl olursa olsun, amir bankanın uygun bir ibrazı karşılayacağına ilişkin kesin yükümlülüğünü oluşturan dönülemez nitelikte herhangi bir düzenleme anlamına gelir. Akreditifin alıcı ve satıcı açısından avantajları, alıcı, satıcının anlaşmaya uygun vesaik ibraz edileceğinden emin olur, satıcı uygun vesaiki ibraz ettiğinde malın bedelini alacağından emin olur, satıcı, alıcının malı kabul etmeme, ödememe risklerini berteraf etmiş olur ve satıcı, teyit almışsa amir banka ve ülke risklerini berteraf etmiş olur” ifadelerini kullandı.
Belgede sahtecilik örnekleri gösteren Özalp, öğrencilere belgelerde dikkat etmeleri gereken hususlarda bilgi verdi.