İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Organik pazar müşterilerini bekliyor

Organik pazar müşterilerini bekliyor

216
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bursa’nın ilk ve tek organik pazarı Nilüfer Organik Ürün Pazarı, müşterilerini bekliyor.

Nilüfer Belediyesi tarafından Bursa’nın ilk organik pazarı olarak 2006 yılında açılan Organik Ürün Pazarı’nda tezgâh açan satıcılar, müşterilerin azlığından şikâyetçi olsa da, inatla her hafta tezgâhlarının başına geçiyor. Burada Bursa’daki az sayıdaki üreticinin ürünlerinin yanı sıra İzmir, Çanakkale, Eskişehir, Fethiye, Kuşadası, Adapazarı, Zonguldak ve Gaziantep’ten gelen sertifikalı organik ürünlerin satışı da yapılıyor.

Her hafta cumartesi günleri Konak Kapalı Pazar Alanı’nda kurulan organik pazarda henüz sadece birkaç tezgâh var. Açılan o birkaç tezgâhtan birinin sahipleri de Bahar Bardakçı ve Murat Aras çifti. Onlar bu pazarın eğitimli, diplomalı pazarcıları. 25 yaşındaki Bahar Bardakçı gıda ve aynı zamanda ziraat mühendisi, ayrıca ziraî işletmecilik eğitimi almış. Arkadaşı 34 yaşındaki Murat Aras ise gıda danışmanı ve denetimcisi.

Nilüfer organik pazarda 5 aydır tezgâh açtıklarını belirten Bahar Bardakçı, müşterilerin azlığından şikâyetçi. Ekranlarda, yazılı ve görsel basında fırtınaların koparıldığı GDO’lu (Genetiği değiştirilmiş ürünler) ve hileli gıda haberleri hep ön sıralarda yer alırken, Bursa’daki tek organik pazarın ilgi görmemesine anlam veremediğini söylüyor. İlgi ve satışların artması ile fiyatların ucuzlayacağını ifade eden Bardakçı “Burada tezgâh açtığımız süre içinde bazı haftalarda akşama kadar 20-25 müşterimiz oluyor. Elimizde kalan ürünleri kendimiz tüketiyoruz ya da arkadaşlarımıza veriyoruz. Ancak bizler Nilüfer Belediyesi sayesinde insanlara sağlıklı gıdayı ulaştırmak için inatla tezgâhımızın başında oluyoruz. Müşterilerimizin az oluşunun bir sebebi tanıtım eksikliği belki. İyi haberler, iyi işler gündemde hak ettiği yeri almıyor. Ancak diğer yandan organik ürünlerin çok pahalı olduğu söylentisi var. Aslında ürünler aşılı pahalı olmadığı gibi sağlıklı gıdanın bir bedeli var. Bu ürünler satıldıkça ve üreticisine kazandırdıkça mutlaka yeni yatırımları ve üreticileri doğuracak, böylece sağlıklı ürün daha da ucuzlayacak” dedi.

Murat Aras ise, “Taze sebze ve meyvelerin yanı sıra bal, pekmez, tarhana, mantar, bitki çayları, zeytin, zeytinyağı, salça, kuru baklagil ve tahılların satıldığı organik pazarda her ürünün ayrı bir sertifikası var. “Aldığınız ürünün nerede kim tarafından, hangi şartlarda üretildiğini bilmek çok önemli. Bazen organik ismini kirletmeye yeltenen satıcılar da oluyor. Bu tezgâhlardaki organik ürünler Bursa Tarım İl Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu tarafından periyodik olarak denetime tabi tutuluyor. Biz müşterilerimize sattığımız ürünlerle ilgili bilgi veriyoruz. Onlarla sohbet ediyoruz. Bizleri tanımalarını sağlıyoruz” diye konuştu.

Aras’ın tezgâhında gıda ürünlerinin yanında sattığı ve hediye ettiği ekolojik üretim ve yaşam içerikli yayınlar da var.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *