İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Güncel Yüzlerce yıllık oyaları köy köy gezip topluyor

Yüzlerce yıllık oyaları köy köy gezip topluyor

572
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bursa’da elektrik mühendisi olarak uzun yıllar çalışan Nursel Bebek, emekli olduktan sonra kaybolmaya yüz tutmuş oya sanatına sahip çıktı.

Bursa’da, elektrik mühendisi Nursel Bebek, emekli olduktan sonra mesleğini yapmak yerine kendini kaybolmaya yüz tutmuş oya sanatını yaşatmaya ve tanıtmaya adadı. Bursa’daki köyleri tek tek gezen mühendis, bu köylerde yüzlerce yıl önce elle örülmüş ve artık sahip çıkılmayacak olan yazmaya, yemeniye ve tülbende işlenmiş yüzlerce yıllık oya işlerini alarak biriktirmeye başladı. Topladığı yüzlerce çeşit binlerce oya işini Bursa’da tarihi çarşıda açtığı dükkanda sergiliyor. İçinde yüzlerce yıl önce işlenmiş ürünlerin bulunduğu eserler meraklılarını bekliyor. İpekle işlenmiş oyalara gözü gibi bakan Bebek, bunları gelecek kuşaklara aktarmak için elinden geleni yapıyor.

Oya sanatına gençliğinden beri çok merak duyduğunu ifade eden Nursel Bebek, "Ben uzun yıllar elektrik mühendisi olarak çalıştıktan sonra emekli oldum. Emekli olduktan sonra sanatla ilgili bir iş yapmak istedim. İğne oyası kültürünün yaşaması için bu sanata ağırlık verdim. Geçmişten gelen oya işlerine sahip çıkarken gençlere de hitap edecek işleri ortaya çıkarmaya çalışıyorum. Bu el sanatı, evlenecek kızların çeyizlerinde artık daha az yer alıyor. Bursa’da köyleri tek tek gezerek buradaki yüzlerce yıllık oyaları alıp dükkanımda teşhir ediyorum. Bu kültürü ve sanatı yaşatmak için elimden geldiğince gayret sarf ediyorum. Hepsi benim için çok değerli, onlara gözüm gibi bakıyorum" dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *