İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sağlık "Karın ağrısının sebebi kanser olabilir"

"Karın ağrısının sebebi kanser olabilir"

196
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Prof. Dr. Emel Canbay, karın ağrısı şikayetinin hafife alınmaması gerektiğini söyleyerek, "Karın ağrısı, karın içinde çok ufak olan apandisit ve onun kanserine bağlı da olabilir." dedi.



Prof. Dr. Emel Canbay, karın ağrısı şikâyetinin hafife alınmaması gerektiğini belirterek, “Karın ağrısı, birçok hastalığın nedeni olabilir. Ağrı, mide ve kolon kanserinin ilk belirtisi olabilir” ifadelerini kullandı.



“Karın ağrısı ile birlikte halsizlik ve zayıflama var ise çok ciddiye alınmalıdır”

Karın ağrısının birçok hastalıkların belirtisi olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Canbay, “Karın ağrısı sebebi, eşlik eden belirtilere göre anlaşılabilir. Karın ağrısına eşlik eden belirtiler ve süreleri önemlidir. Kolon ve rektum gibi kalın bağırsak hastalığına bağlı ise karın ağrısı ile birlikte makattan kanama ve halsizlik olabilir. Mide ve safra kesesi ise, karın ağrısına yemeklerden sonra ve öncesinde bulantı ve kusma görülebilir. Karın ağrısı ile birlikte halsizlik ve zayıflama var ise çok ciddiye alınmalıdır. Karın ağrısı, karın içinde çok ufak olan apandisit ve onun kanserine bağlı da olabilir. Apansist kanseri kolonoskopi ile teşhis edilemeyebilir. Karın ağrısı, karın içinde yine çok ufak olan yumurtalık (over) kanserine bağlı da olabilir.” şeklinde konuştu.



Karın ağrısını ne zaman dikkate almalıyız?

Prof. Dr. Canbay, karın ağrısının ne zaman dikkate alınması gerektiğini şöyle açıkladı:

“Karın ağrısı, tekrarlıyorsa veya şiddeti artıyorsa,

Karın ağrısı, artan tarzda veya ağrı ile birlikte halsizlik varsa,

Karın ağrısı ile zayıflama varsa,

Karın ağrısı ile birlikte bulantı ya da kusmalar oluyorsa,

Karın ağrısı ile birlikte karın bölgesinde artan şişkinlik varsa,

Karın ağrısını iş yaparken ya da araba kullanırken karnınızın içinde bir ağırlık var ve yukarı aşağı hareket ettiğini hissederseniz zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurunuz.”



“Karın ağrısının nedeni ameliyat gerektiren bir hastalık ise zaman çok önemlidir”

Karın ağrısının çok ciddi bir durum olduğunu ve bir cerrahın muayenesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Emel Canbay, “Her karın ağrısı cerrahi ve ameliyat nedeni değildir. Ancak, karın ağrısının nedeni ameliyat gerektiren bir hastalık ise zaman çok önemlidir. Zaman geçirmeden başlanılacak tedaviler ile hastalar hayatta kalabilmektedir. Karın ağrısı olan hastalarda artık erken yaşlarda da mide ve kolon kanseri görülebilir. Genç yaşlarda da gastroskopi ve kolonoskopi istenilmelidir. ‘Gaytada gizli kan’ testi çok basit ve tanı koydurucu olabilir. Görüntülemeler çok önemlidir, ultrason, MR ve tomografi çok önemli yardımcılarımızdır. Karın ağrısı nedeni ameliyat değilse dâhili branşlarda gastroeneteroloji bölümünde takip ve tedavisi yapılır. Karın ağrısı teşhisi için teşhis amaçlı kamera ile girilerek ya da karın üstündeki ciltten girilerek biyopsi alınması gerekli olabilir.” İfadelerini kullandı.



Karın ağrısı nasıl tedavi edilir?

Modern tıpta her gün yeni gelişmeler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canbay, karın ağrısında tedavi yöntemlerini şöyle açıkladı: “Bu gelişmeler insan sağlığına hizmet için kullanımı da artıyor. Karın ağrısı sebebi ameliyat gerektiren bir hastalık ise laparoskopi, robot cerrahisi, pipak ve sıcak kemoterapi ve karın içine kemoterapi uygulamaları da genel cerrahlar tarafından tedaviye eklenebiliyor.”
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *