İstanbul
Orta şiddetli yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel Burhaniye’de Avrupa standartlarında kantaron yağı üretimine başlandı

Burhaniye’de Avrupa standartlarında kantaron yağı üretimine başlandı

213
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Burhaniye’de Avrupa standartlarında kantaron yağı üretimine başlandı. Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 6 yıldan beri kantaron yağı üreten Selahattin Güvenç, üretimini 2 yıldan bu yana da Avrupa Farmakopisine uygun hale getirdi. Tanınmış fitoterapi uzmanı ve eczacılara kantaron yağı göndermeye başlayan Güvenç, ihracat yapmaya hazırlanıyor.

Burhaniye’ de 12 yıl önce başladığı Stevia(şeker otu) üretiminde büyük başarı sağlayan 69 yaşındaki emekli Selahattin Güvenç, 6 yıl önce başladığı kantaron yağı üretiminde de ilerleme kaydetti. Eczacılık Fakültelerindeki doktora tezlerinden de yararlanan Güvenç, 2 yıldan bu yana ürününü Avrupa Farmakopisine uygun hale getirdi. Yörede, bu güne kadar geleneksel olarak yapılan kantaron yağı üretimini Avrupa standartlarına uygun hale getiren Güvenç, yıllık bir ton olan üretimi artırmak için de çalışma başlattı. Doğadan toplanan kantaron çiçeklerini sızma zeytinyağı ile buluşturan, Güvenç, bu sezonun ilk üretimine de başladı.

İçine kantaron çiçeği konan sızma zeytinyağı 3 ay süreyle gölgede veya karanlıkta bekletildikten sonra, kullanıma hazır hale geliyor. Kantaron yağı üretiminde iddialı olduğunu anlatan Selahattin Güvenç, “Kantaron yağını biz 6 senedir üretiyoruz. Ancak, geleneksel üretim şeklinde atadan dededen duyulan şekilde yapıyorduk. Ancak, şunu gördük ülkemizde çok olmasına rağmen, yurt dışına bir damla ihracat yok. Çok miktarda ithalat var. Biz, eczacılık fakültesinde yapılan doktora tezlerinin doğrultusunda üretim yaptık. Avrupa farmakopisine göre sonuçlarımız uygun çıktı. Şu anda Türkiye de fitoterapi eğitimi alan doktorların sayısı çok fazla. Bunların sayısı 3 bine yaklaştı. Bu kantaron yağı fitoterapi tedavisinde çok fazla kullanılan bir ürün. Bizde, şu anda medyatik olan veya branşında çok ileri gitmiş doktor ve eczacılara göndermeye başladık. Artık, iddialıyız. Yurt dışına da ihraç edeceğiz. Bu sene üretimimizi bir ton civarında gerçekleştirdik. Sadece siparişleri karşıladık. Ancak, önümüzdeki yıldan itibaren bunu çok da ileri seviyelere götüreceğiz” dedi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *