İstanbul
Hafif yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Marmara Basın Sektörel 'Büyüme oranı iyi, kalitesi daha da geliştirilmeli'

'Büyüme oranı iyi, kalitesi daha da geliştirilmeli'

1240
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, yüzde 7.4 olarak açıklanan büyüme oranı için “Oran sevindirici, kalitesi ise geliştirilmeli.” değerlendirmesini yaptı.

KOCAELİ - Ahmet KURT

Türkiye’yi dünya sıralamasına sokan birinci çeyrek büyümesinde hemen her sektörden pozitif katkı geldiğine dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu; tek istisnanın ihracat olduğunu vurgulayarak “Döviz kurlarında son dönemde yaşananları da dikkate aldığımızda, büyümenin sürekliliğini sağlamanın yanısıra ihracata ve döviz kazandırıcı hizmetlere dayalı büyüme ortamını geliştirerek, büyümenin kalitesini daha da artırmak için çaba göstermeliyiz.” dedi.

TUİK tarafından açıklanan 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin yüzde 7.4 büyüme oranının beklentiler doğrultusunda geldiğini belirten KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Geçen yılın aynı döneminin 2 puan üzerinde gerçekleşen ilk çeyrek büyüme rakamı bizleri sevindirdi. 2018 yılına hızlı başladığımız bu büyüme oranıyla OECD ülkeleri arasında birinci sıradayız. Uygulamaya konulan teşvikler üretim, yatırım ve ihracat gibi ekonomik faaliyetlerde geçtiğimiz yıl yakaladığımız ivmelenmenin sürdürülmesine destek oldu.” değerlendirmesini yaptı.

Büyüme oranına her sektörden pozitif katkı geldiğini belirten Zeytinoğlu, “İlk çeyrek büyümesine tarım sektörü yüzde 4.6, sanayi sektörü yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 ve hizmetler sektörü yüzde 10 katkı sağladı. Sanayi sektörü büyümesinin ortalama büyümenin üzerinde olmasını ayrıca önemsiyoruz. Büyümenin kalitesi açısından her alandan katkı gelmiş olmasını olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.

Yatırım harcamalarındaki artışın imalat sanayiye yönelik olmasının sürdürülebilir büyüme için gerekliliğini vurgulayan Zeytinoğlu, “Gayrisafi sabit sermaye oluşumuna baktığımızda yatırım harcamalarının yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.7 arttığını görüyoruz. Özellikle makine teçhizat yatırımlarındaki yüzde 7’lik artış memnuniyet vericidir. Geçen yılın aynı döneminde bu kalem yüzde 12 gerilemişti. Makine teçhizat yatırımlarında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren görülen güçlü artış ekonomimiz için olumlu bir gelişmedir” dedi. Zeytinoğlu, devletin nihai tüketim harcamalarının 2017 ilk çeyreğinde yüzde 9 iken, bu yıl yüzde 3.4 olarak gerçekleşmesine ilişkin olarak, “İlk çeyrekte kamu harcamaları yüzde 3.4 artarak ekonomik büyümeye sınırlı ancak pozitif katkısını sürdürmüştür. Özellikle kamu kaynaklı büyümenin yerini yatırımların alması büyümenin sürdürülebilirliği açısından bize umut veren bir gelişme.” dedi

Zeytinoğlu mal ve hizmet ihracatının GSYİH’ya katkısının yetersiz kaldığını belirterek, “Geçen yılın aynı döneminde yüzde 10.1 artan mal ve hizmet ihracatı, bu yıl ithalatın yüksek olmasından dolayı sadece yüzde 0.5 artarak verdiği katkı düşük kaldı. Diğer taraftan hane halkı nihai tüketim harcamaları yüzde 11 arttı. Bu artış ilk çeyrekteki enflasyonun yükselişini açıklıyor. Ekonominin sürükleyicisi olan iç talep canlılığı önemli ancak ihracatın katkısının artması bizim istediğimiz tablo.” dedi.

-Merkez Bankası tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi istatistiklerini de değerlendirerek yükselen cari açığa dikkat çeken Zeytinoğlu, "Cari açıkta dış ticaret dengesinden ötürü nisan ayında da artış oldu ve yıllık cari açığımız 57.1 milyar dolara yükseldi. Hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişlerin 1.5 milyar dolara yükselmesine rağmen, dış ticaret açığının 1.8 milyar dolar artması ve 5.5 milyar dolara yükselmesi açığı arttırdı. Umarız bahar ve yaz aylarının başlamasıyla, turizm gelirleri daha da artar ve açığı frenleyici bir unsur olarak karşımıza çıkar.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *