7. Kocaeli Kitap Fuarı, 3 farklı salonda düzenlenen söyleşiler, imza günleri ve farklı etkinliklerle devam ediyor. Kitap Fuarı’nda kitapseverler, sevdikleri yazarların söyleşilerine katılıyor, onlara kitaplarını imzalatıyor, sorular yöneltiyor. STK’ların çeşitli broşürler dağıttığı fuarda geçmişe sevdalı olanların adresi ise sahaflar oldu.
İŞERİ: ÇOCUKLAR FARKLI HİKAYELER İSTİYOR
Kurgu, mizah, macera kitaplarını büyük bir ustalıkla kaleme alan ünlü çocuk yazarı Erkan İşeri, fuarda bir söyleşi yaptı.7-14 yaş grubuna hitap eden kitapların yazarı İşeri, ”Beni tanımayanlar bu kadar genç birini karşılarında görünce şaşırıyorlar. Pek çok işte çalıştım. En son bir yayınevine çaycı olarak girdim. Orada Yayın Yönetmenliğine kadar yükseldim. Baktım ki yazarlar yeni nesil için farklı çocuk, gençlik kitapları yazmıyorlar. Oysa çocuklar farklı hikayeler bekliyorlar. Ben de yazmaya başladım’’ dedi.
DUMAN: BÜTÜN AŞKLAR İLAHİDİR
Son dönemdeki kitaplarıyla büyük beğeni gören yazar Fatih Duman, Kocaeli 7. Kitap Fuarı’nın konuğu oldu. “Aşk varsa Kusur Yoktur” konulu bir söyleşi gerçekleştiren Duman, “Uzun zamandır hayal etmeyi bıraktık ve başkalarının hayallerini yaşıyoruz. O nedenle aşk dendiğinde zihinsel yerine bedensel, sevmek yerine ise güzellik anlıyoruz” dedi. Aşkın herkese göre bir tarifi olduğunu kaydeden Duman, “Vazgeçemeyecek kadar sevdiğiniz şey aşktır. Bir annenin evladına duyduğu ya da vatana duyulan büyük sevgi de aşktır. Ve bence hepsi de ilahidir” dedi.
SOTA: GÜLMEK ÇOK ÖNEMLİ
Adeta yazarlar geçidine dönen Kitap Fuarı’nda Mine Sota “Mizah”ı, Erhan Sarıca da “Mobing”i anlattı. Sota, ”Hikayelerimde güldürmeye çalışmıyorum, gülmeyi öğretmeye çalışıyorum” dedi. Sarıca ise “Mobinge uğradığınızı hissettiğiniz andan itibaren notlar almaya başlayın” şeklinde konuştu. Kocaelili yazar Sota, ”Hep derinlemesine bir şeyler düşünmenin peşinde oldum. Dünyada her 27 saniyede bir çocuk öldürülüyor, her bir saniyede ise bir kadın kötülüğe maruz kalıyor. Böyle bir dünyada gülmekten daha önemli ne olabilir ki’’ dedi.
SARICA: MOBİNG PSİKOLOJİK TERÖRDÜR
Bilgi Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Merkezi(BESAM)’nde eğitimci olan yazar-gazeteci Erhan Sarıca, mobing nasıl yapılır, kimlere yapılır, niçin yapılır sorularına cevap verdiği konferansında bu durumdan kurtulma yollarını da anlattı. Sarıca, ”Bir olayın mobing sayılması için süreklilik arz etmesi gerekiyor. Mobing, 50’li yıllarda güçsüz hayvanların güçlü hayvanlara karşı gösterdiği hareketler olarak tanımlanıyordu. Maalesef bu günümüzde insanlar için kullanılıyor. Mobing psikolojik bir terördür. Mobinge uğradığınızı hissettiğiniz andan itibaren notlar almaya başlayın. İmkanınız varsa ses kaydı ve görüntü alın” ifadesini kullandı.
NEMEZ: ZAMANINIZI BOŞA HARCAMAYIN
7. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Aktif Felsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği üyesi eğitimci Refika Nemez, “Zaman Yönetimi” konulu bir konferans verdi. Nemez, ” Zamanı kullanmak ve değerlendirmek farklı şeylerdir. Herkes eşit olarak aynı zamana sahiptir, fakat herkes aynı şekilde etkin kullanamaz. Zamanı etkin kullanmak başarıyı getirecektir. Franklin’in dediği gibi hayatınızı seviyorsanız zamanınızı boşa harcamayın“ uyarısında bulundu.
KAVCI: KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMALIYIZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği eğitmeni Uğur Kavcı, müzik üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşini söylediği türkülerle süsleyen Kavcı, “Geleneksel yaşamdan uzaklaşıyoruz. Kültürümüzü yaşamalı ve yaşatmalıyız. Türküler olmasaydı, duygularımızı anlatamazdık. Dumlupınar Denizaltısı Faciası’nda bile mürettebat “Ah bir Ataş Ver” türküsünü söyleyerek ölüme gitmişlerdi” şeklinde konuştu.
YENİ ŞAİRLER İLE USTA ŞAİRLER BİR ARADA
Bağımsız Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Osman Saraç, şair ve yazarların yaşadığı sorunları içeren bir söyleşi yaptı. Saraç, ”BAYŞAD olarak şiir dinletileri yapmanın yanı sıra yayınevi olarak da faaliyet gösteriyoruz. Bir kitabın basılması için üç aşama gerekiyor. Öncelikle tahsisi sonra tasarımı ve en son olarak da baskısı. Biz baskı bölümünde sıkıntılar yaşıyoruz. Çünkü baskı için maddiyat gerekiyor.”dedi. Zaman zaman dinleyicilerin de soru sorarak dahil oldukları söyleşide şiirler okundu.
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *